Over mij

Eerst maar eens even voorstellen: Mijn naam is John Uilenberg, geboren (1960) en getogen te Gorinchem.

Als ik terugdenk aan hoe mijn interesse voor tekenen en schilderen is ontstaan weet ik dat nog precies. Ergens rond mijn 12de moest ik voor wat spullen naar de zolder van mijn ouderlijk huis en vond daar tussen de oude rommel een klein schilderijtje. Daarop afgebeeld stond een cowboy die de teugels van zijn paard vastmaakt aan een boom. Het schilderijtje was ondertekend met de naam van mijn vader. Zeker geen meesterwerk, maar op één of andere manier klopte het. Tot op dat moment wist ik zelfs niet eens dat mijn vader ooit iets getekend had. Toen ik later beneden in de woonkamer mijn vader naar het schilderijtje vroeg, wuifde hij het weg alsof hij zich er voor schaamde. We hebben het er daarna nooit meer over gehad. Toch maakte dat schilderijtje een behoorlijke indruk op me.

Van serieus teken of schilderwerk is er in mijn jeugd nauwelijks sprake geweest. Met veel plezier tekende ik wat natuurtafereeltjes en van tijd tot tijd schilderde ik wel eens een landschapje, eerst met acryl-, later met olieverf. Mijn jeugdjaren werden met name gevuld met mijn passie voor de natuur en hengelsport. Vele jaren bracht ik ruim 1500 uur per jaar aan de waterkant door met een hengel binnen handbereik, eigenlijk een soort obsessie. De hengelsport heeft nu een heel andere plaats in mijn leven gekregen. Toen ik door omstandigheden een lange periode geen tijd meer kon vrijmaken voor mijn hengelsportpassie leerde ik dat er meer in het leven is dan hengels en schubben. Ik ben toen weer wat gaan schilderen en ben begonnen met, hoe kan het ook anders, onderwatertafereeltjes.

Gevoelsmatig heb ik altijd opgekeken tegen het schilderen van portretten en had niet echt het lef om eraan te beginnen. In de zomer van 2007 heb ik uiteindelijk een eerste poging gewaagd en heb ik een schilderij gemaakt van Bob Dylan, een muzikant die een deel van mijn leven uitmaakt. Het resultaat van dit eerste schilderij beviel me wel en ik wilde meer. Inmiddels heb ik veel portretten geschilderd en o.a. ook een flink aantal “celebrities” geportretteerd. Ik heb nog altijd het gevoel dat ik lerende ben en probeer mezelf te verbeteren.

Denkt u er aan om een portret te laten maken van uw kinderen, partner, of lijkt het u leuk iemand een schilderij cadeau te geven, neem dan contact met mij op.